Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a vorbit, vineri, la Digi24, despre apariția în presă a unor drafturi din proiecte de lege privind securitatea națională, care ar oferi puteri sporite Serviciului Român de Informații (SRI). Europarlamentarul a precizat că serviciile secrete din România au nevoie de o lege clară, ținând cont de războiul de la graniță.
Rareş Bogdan a menționat că, în total, sunt zece proiecte de legi la care lucrează o comisie şi că drafturile acestora nu au fost discutate încă în coaliţia de guvernare.
„Ce a ieşit în spaţiul public nu sunt convins că este ceea ce este în momentul ăsta. Au fost mai multe variante de lucru. Sunt variante de lucru în care colegii noștri vor veni cu controlul parlamentar și cu inițiativa legislativă, care aparține strict aleșilor, adică parlamentarilor, împreună cu guvernul, într-un parteneriat cu cei care sunt beneficiarii legilor. În ultimele două şedinţe de coaliţie nu au fost dezbătute legile siguranţei naţionale. Eu consider că, dată fiind și situaţia regională complicată, cu nori negri la răsăritul României, cred că, cu o graniţă de 650 de kilometri pe uscat cu Ucraina, stat în plin război, cu o graniţă de peste o sută de kilometri la Marea Neagră, România are nevoie de reglementări extrem de precise, extrem de clare, de un cadru pentru serviciile de informaţii”, a declarat Rareș Bogdan.
Europarlamentarul a precizat că nu va fi niciodată de acord ca legile siguranţei naţionale să încalce drepturi ale individului sau ale presei.
„Niciodată, ca lider al PNL şi al coaliţiei, nu voi fi de acord să fie încălcate – Doamne fereşte! – libertăţi ale individului, libertăţi ale presei sau libertăţi în general câştigate foarte greu timp de 32 de ani în această ţară. De asta, vă spun ceva: eu nu cred că reprezentanţii Guvernului, reprezentanţii comisiilor, reprezentanţii Parlamentului, ai coaliţiei şi chiar ai serviciilor de informaţii vor veni cu derapaje la ceea ce eu am spus că trebuie asigurat”, a precizat Rareș Bogdan.
Întrebat dacă, în opinia sa, sunt derapaje în proiectele legilor securității, Rareș Bogdan a afirmat că nu dorește să comenteze decât atunci când vor exista variante oficiale.
„Eu sunt absolut convins că aceste discuții vor exista în cadrul coaliției. Nu știu dacă este variantă finală, intermediară, dacă nu este cumva un balon aruncat voit, strecurat spre presă de reprezentanți ai intelligence-ului, pentru a vedea reacția societății civile. Am văzut multe în viața mea. Dacă presa nu ar reacționa, dacă organizațiile societății civile ar tăcea, dacă nu ar mai exista dezbatere, atunci ar trebui să ne temem și cu adevărat ar fi grav. Vă asigur că această dezbatere va exista și în cadrul coaliției de guvernământ, și în comisii, și în Plenul Parlamentului”, a afirmat Rareș Bogdan.
Afirmațiile lui Rareș Bogdan vin în contextul în care, potrivit unor drafturi din proiecte de lege publicate de g4media.ro, persoanele fizice, juridice, dar și autoritățile și instituțiile publice, ar putea fi obligate să acorde sprijin Serviciului Român de Informații și să nu aibă voie să vorbească despre ajutorul acordat.